Sommar och sol? Tips + produktrekommendation | Emma-Lou

Emma-Lou

Annons

Sommar och sol? Tips + produktrekommendation

Snart vankas det sommar och det innebär sol och bad för många svenskar. Det är inte bara kroppen vi behöver skydda från solens strålar utan även håret, eftersom intensiva strålar bleker och sliter på håret. Ett torrt och livlöst hår är inget att hurra för.

Produkttips: Matrix har en vårdande solserie som heter Sunsorials.

1

En scarf eller hatt som huvudbonad är ett bra alternativ att skydda håret med. Men göm inte ditt hår under en keps hela tiden – håret behöver också andas!

Även om det finns hjälpmedel som värmeskydd, mår håret bäst av att självtorka. På sommaren torkar håret desto snabbare. Så göm fönen långt in i garderoben och styla endast med värmetänger när det behövs. Glöm inte att applicera en värmeskyddande produkt i håret innan.

Om du spenderar mycket tid utomhus rakt under solens starka strålar, rekommenderar jag för den som har lätt att få torrt hår, att fuktbomba håret med en inpackning en till två gånger i veckan. Vira en varmt fuktad handduk runt håret så verkar inpackningen mer djupgående.

2

Protein, B-vitamin och järn är bra för håret, se till att din kost innehåller det. Järnbrist gör oss trötta och bleka, vilket i sin tur kan leda till ett tunnare hår. Järn behövs för immunförsvaret. Järn finns i kött, blodpudding, linser, lever, ägg, fisk, m.m. Tänk på att C-vitamin gör att upptagningen av järn förbättras. Protein finns i röda kött (oxfilé, nötkött osv.), bönor, ägg, fisk, bröd, potatis, ris, pasta, linser m.m. B-vitamin finns i ärter, bönor, spannmålsprodukter, kött, fisk m.m.

Håret växer inte mer bara för att det klipps, men däremot känns håret fräschare och fylligare när det inte har några kluvna toppar. Detta kräver att håret sköts, annars sliter det slitna på det slitna. Ett hår som blir väl omhändertaget, slits inte lika mycket – på så sätt behövs inte håret klippas lika ofta vilket medför till ett längre hår.

Det sägs att håret växer mer på sommaren och jag håller med – men ändå inte. Håret växer lika mycket året om – med särskilda undantag för sjukdomar och annan påfrestning som påverkar förstås. Generellt växer ett hårstrå ungefär 1 centimeter i månaden (0,04 millimeter per dygn). Stress och levnadssätt påverkar inte bara vår kropp utan även hår och hårrötter. Under sommarhalvåret mår de flesta människor bättre, medan de under vinterhalvåret stänger in sig när det blir mörkt. På så sätt heter att håret växer bättre sommartid.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats