Julgodis: smörkola | Emma-Lou

Emma-Lou

Annons

Julgodis: smörkola

d5000 377

Under helgens gång har vi styrt upp med att göra en hel del julgodis. Den här smörkolan är verkligen god och dessutom enkel att slå ihop. Just detta recept har jag mottagit utav en gammal klasskompis till en av mina bröder. Fler godisrecept utlovas innan Jul, de alla kommer att samlas under kategorin ”mat; onyttigt; julgodis”.

Ingredienser till ca 40 bitar:

100 gr smör (smält)
3 dl socker
2 dl grädde
1 dl sirap
1 tsk vanlijsocker

Gör såhär:

Smält sockret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Blanda om ordentligt och låt småkoka ca 15-20 minuter i kastrull. Rör om ganska ofta.

Gör sedan kultestet där du häller i pytteliten mängd av smeten i ett glas med vatten. Det du hällt i ska då gå att forma till en liten kula.

Häll ut smeten över ett bakplåtspapper(som ligger på en plåt) och låt svalna innan du skär kolan i remsor. När det har stelnat, skär då kolan i önskat antal bitar.

Slå in kolorna i cellofanpapper och knyt om med ett presentsnöre som du lockar med hjälp av en sax.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma-såklart!

  Jag har gjort smörkola och lyxig kola efter dina recept idag. Det blev jättebra :D Fast jag var lite lat och hällde upp dem i ischokladsformar istället för att slå in varje bit för sig. Men det funkade det med. Jättebra recept!

 2. Emis

  idag har jag gjort smörkolan och polkaknäck! det var jättegott!! så nu ska jag bara lyckas gömma dem på ett bra ställe så ingen småäter av dem så de är slut till julafton..
  fint det såg ut i kyrkan! det är mysigt såhär års att gå..ibland har vi gått på midnattsmässan. jättemysigt!

 3. feztis

  Smörkola lät gott, kanske ska försöka mig på det om jag hinner :p

  haha, ja jag erkänner att vi är IKEA nördar :p Fast mattan fick jag av mamma, den hade min lillebror när han var liten ;)

  Förstår att du är trött om ni har farit omkring, man brukar bli det då hehe

Annons
stats