Hjälp, min hy är katastrof?! | Emma-Lou

Emma-Lou

Annons

Hjälp, min hy är katastrof?!

Hej, hoppas allt är bra med dej?! Vilken superbra blogg! Gillar :-)

Jag behöver verkligen hjälp. Jag får väldigt lätt rodnader när jag tvättar bort smink, oavsett vilken produkt jag använder. Mitt ansikte är jättetorrt, till och med i T-zonen och näsvingarna fast samtidigt, det liksom flagnar sig. Fast mitt på näsan är det oljigt. Huden under ögonen är både torr och oljig på samma gång. Pannan är sjukt torr vissa dagar och värst är det under vintern. Det är värst under vintern. Under sommaren brukar min hy av någon anledning bli lite fetare, men fortfarande väldigt torr. Jag vette tusan vad jag ska göra snart!

Du kan ju förstå hur detta ser ut utan och med smink?! Ofta fastnar sminket i hyn så att de torra partierna syns, inte så lätt att jämna ut men det går ibland. Jag använder för övrigt mineralsmink och borstar av märket Cailyn.

Jag dricker mycket vatten, sover minst 7 timmar, motionerar, använder serum och återfuktande ansiktskräm med solskyddsfaktor 15. Däremot är jag en ganska stressad student. Budgeten är låg så jag kan inte kosta på mig alltför dyra produkter. Testade dermalogica en gång, aldrig mer. Usch vilken hudreaktion jag fick på mitt testområde.

Min hy är verkligen superkänslig och på grund av stress (har dock dragit ner mycket) får jag kliande stressutslag i ansiktet. Och på detta har jag fått massa porer från ingenstans, vilka jag vill få bort. Jag använder en värmande peeling men den är snart slut, och har knappast hjälpt något större heller. Jag har hört att om man har torr hy så ska man använda sig av en oljebaserad ansiktskräm, och om man är fet i hyn så ska man ha en vattenbaserad. Stämmer det?
 
Vad ska jag köpa för min knasiga hy? Skulle vilja säga att jag har en torr och känslig hy, men jag kanske har fel? Peeling, sminkborttagare, porborttagare, ansiktskräm etc. Jag är 23 år och det kanske är dags att börja tänka på att börja motverka fina linjer? 

Supermegatacksam för hjälp! Kram M.

Svar från Emma-Lou:

Hej och tack så mycket! Det är bara bra här, tack! :-) Jag ska försöka att besvara dina frågor så gott jag kan.

Under vinterhalvåret är luften torr och kall, vilket för många då leder till torr hy. Och om sommaren blir hyn lättare fet med tanke på allt solande som får en att svettas vilket kan bli till orenheteri hyn såväl som badandet torkar ut och då lurar porerna att procudera mer fett.

Rodnaderna då du tvättar bort sminket, kan ha en del faktorer; antingen använder du helt fel rengöringsprodukt och/eller så är din hy så torr att den inte klarar av vatten.

Produkter jag rekommenderar dig att prova i det här fallet, är:

* Rosenseriens rengöring
* Rosenseriens rosenvatten

Dessutom vill jag råda dig till att sluta upp med sminket för ett tag framöver så att du kan få bukt med din hy. Foundation, rouge och annat smink, täpper igen porerna så att de inte kan andas.

Du nämner att du är en ganska stressad student och visst kan det vara en bidragande faktor i det hela, därför måste du ta det lugnt. Stress kan leda till så mycket mer än bara ytliga aspekter, nämligen sjukdom, håravfall osv. Äter du balanserad kost på regelbundna tider och får i dig alla ämnen du behöver? Protein, B-vitamin och järn är bra för både hy och hår, se till att din kost innehåller det. Dessutom är kalcium viktigt på många plan, däribland för korrekt hormonproduktion. Järnbrist gör oss trötta och bleka och kan alltså innebära påverkan på hy och immunförsvar. vilket i sin tur kan leda till ett tunnare hår. Järn finns i kött, blodpudding, linser, lever, ägg, fisk, m.m. Tänk på att C-vitamin gör att upptagningen av järn förbättras. Protein finns i röda kött (oxfilé, nötkött osv.), bönor, ägg, fisk, bröd, potatis, ris, pasta, linser m.m. B-vitamin finns i ärter, bönor, spannmålsprodukter, kött, fisk m.m.

En hudreaktion behöver inte alltid vara en intensiv sådan. När man byter till en ny produkt så kan det ta sin tid innan huden vänjer sig. Därför ska man inte dissa produkten efter första användningen. Dessutom om man inte har använt rätt produkter för att återfukta huden, så kan den där nya hudkrämen först ge en brännande effekt och oftast beror detta på att porerna arbetar extra hårt. Så det är med andra ord inget att oroa sig för i första taget, utan man får lov att prova på produkter ett par veckor innan man kan bedöma att den inte är bra. Om man däremot får konstiga utslag, ska man givetvis sluta omgående.

Jag förstår att du som student inte alla gånger har råd att bekosta dyrare produkter, men jag tycker absolut att du ska gå över till kemikaliefria varianter som finns hos bland andra Rosenserien. Deras produkter är vänliga för hy, hår och miljön, och för övrigt så räcker de längre då de är dryga. För att dra ett exempel, så använder jag, min äldsta son såväl som min make, Rosenseriens proteinshampo sedan hösten 2009 och den första flaskan är fortfarande inte slut. Delta i många bloggtävlingar där du förklarar ditt dilemma kortfattat samtidigt som du köper en produkt i taget.

Jag tycker att du ska kika in Rosenseriens förslag till produkter för bland hud. Och för att få bort porerna kan du försiktigt prova på att ångbada ansiktet en gång varannan vecka samt använda en vårdande ansiktsmask en gång i veckan. Peeling i ansiktet tycker jag inte att du ska ge dig på riktigt än.

Se till att ta hand om dig yttre och stressa mindre, så motverkar du fina linjer. Lycka till, /Emma-Lou

Fotnot: alla rosamarkerade ord är länkhänvisningar till mer omfattande text om produkter såväl som produktrecensioner m.m.

Fler läsarfrågor och annat inom hud, hår såväl som skönhet, finns kategoriserat under flikarna ovanför headerbilden.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mikaela

  Hej,

  Jag har tidigare haft fruktansvärda problem med min hud,testat allt mellan himmel och jord i princip. Även dyra och tidskrävande behandlingar. Tyvärr blev det ingen förbättring med rosenserien för min del, men jag fick tipset av min väninna i Göteborg att nästa gång jag åkte ner gå in och få en ny sorts mineralprodukt som nu fanns att få tag på i Sverige, och det var just Cailyn. Jag blev så mycket bättre i hyn så jag förstod inte hur detta kunde vara möjligt.

  Huden syresätts tydligen med aminosyror(?) och har även acneläkande och porsammandragande effekt, inte alls som det skrevs tidigare att man ska vara utan mao för denna produkt har inte talker, inte heller skimmermetaller som kan orsaka hudutslag. Jag ville dock ytterligare förbättra mitt resultat och fick vid ett senare tillfälle även hjälp med hudvården på samma ställe.

  Ren skincare, som är ett märke helt fritt fån den minsta kemikalie eller syntet där huden lär sig att läka ut det problem man vill jobba med.
  produkterna som jag köpte blev en av mina bäst investeringar. Jag köpte en detox mineralmask och dagkräm och rengöring för min blandhy till det kostade jag på mig ett serum med olika omega samt guldalger(?).

  SVAR FRÅN EMMA-LOU: Tack för ditt långa svar med tips :-) Trist att Rosenserien inte fungerade för din del, men vad skönt att du hittade produkter som passade dig :-)

  Jag vet inte om du har läst uppföljningen av denna läsarfråga, där personen bakom berättade för mig hur det hela hade gått efter mina produktrekommendationer?
  http://emmalou.myshowroom.se/vad-glad-jag-blir/

  Även om två personer har lika hudtyp med liknande blandhy och problem, så är det inte samma hy eller hudtyp. Dessutom reagerar vi alla olika på vissa produkter beroende på ingredienserna, i synnerhet de med känslig hy eller som har lätt för att uppvisa allergiska reaktioner.

  Oftast fungerar de produktrekommendationer som ges, eftersom personen bakom råden, innehar kunnighet inom området. Men självfallet stämmer det inte in till 100 % alla gånger, eftersom vi alla kan reagera olika. Därför är det viktigt att prova sig fram och dessutom ge produkterna ett par veckor innan dissen ges, då det oftast tar ett par veckor att vänja hud och hår vid en ny produkt.

  Tack för din kommentar,

  /Emma-Lou

 2. inafinas

  det är ju bra att dom skriver fullständig lista , ska gå igenom den, kanske finns det hopp för min stackars hy ;)

 3. Ina

  okej ska kika in där och titta, ja det e skitjobbigt att inte kunna använda vad som helst, mkt som rekomenderas för känslig hy funkar inte på mig för då kanske jag e allergisk mot något i det för doom känsliga..hänger du med haha…jag kan ju knappt använda något..och min hy blir extremt torr (are) av vatten..en plåga

 4. M

  Och jag använder alltid samma märke till ansiktet :) om det är serum, ansiktskräm, clenser, mjölk, ansiktsvatten.. Alltid samma :)

 5. M

  Sandra: verkligen apjobbigt :/

  mmm det var såhär. Jag och mina syrror gick till en hudspecialist då en av dom fått så mycket finnar. Hon hade hört att dermalogica var bra så vi besökte dom. Vi fick med oss prover hem på olika produkter efter att hon kollat våra ansikten snabbt. Jag tvättade rent ansiktet med vatten och mild tvål, och provade sedan en ansiktskräm som jag fick på käklinjen. Reaktionen kom nästan direkt efter att jag smort in mej. Snabbt som attan tvättade jag bort det men utslagen bestod. Fick panik av detdär och provade inget annat av det vi fick med oss..

  Men jag ska kika in de fina tipsen här som Emma-Lou skrivit, och hoppas att något annat funkar :)

 6. Ina

  jag har exakt samma problem så det kändes precis som att det var jag som skrivit det där men skillnaden är att jag är även så fruktansvärt allergisk mot multi med olika saker som bland annat blommor som roser…då kan jag ju inte pröva rosvatten och allt sånt..hur ska jag göra då=O kram

  SVAR: då måste du ju vara petnoga med vad du beställer hem för produkter! Då kan jag verkligen rekommendera dig att gå in på Rosenseriens hemsida, för de skriver ut fullständiga ingredienslistor!

 7. Sandra

  Svar: Så lite så! Det är bara kul att kunna hjälpa till med något :)

  SVAR: Tänkte väl att det var så givet, för jag har skrivit om det i bloggen tidigare nämligen :-)

 8. Ingrid

  haha ja men eller hur? och det blev mycket värre efter att jag tagit korten! men jag vågade inte öppna balkongdörren igen haha.. men nu skiner solen och det är uppehåll, men molnen visar tydligt att dom itne är klara än.. :P

  usch då! har du kollat upp om det går att göra nånting åt det då? om du alltid har haft det så menar jag?

 9. Ingrid

  ja usch det är inget roligt alls! det blir bara värre ju äldre man blir också tycker jag! När jag gick i skolan kände jag knappt av den, nu vill jag bara lägga mej ner och självdö i fosterställning :(

 10. M

  Hejsan! Tack för jättebra svar! :)

  Japp det vet jag, just med årstiderna att hyn förändras. Det är bara det att det känns som min yttrar sej mer än andras. Kanske bara jag som inbillar mej :)

  Jag har mild tvål och ljummet vatten när jag rengör och tar bort smink.

  Jag har minst 3 dagar i veckan som jag inte använder smink. Och skolan är inga längre dagar, just dom dagarna kanske jag har smink i max 6-9 timmar (pendlar, räknar in den tiden med) eftersom det åker av när jag kommit hem.

  Haha japp, trots stressen så försöker jag äta så gott och balanserat det går. Men ibland slarvar man ju och hoppar lunchen… illa jag vet! Håller mej också borta från socker så mycket som möjligt. Sedan är jag lite kräsen så jag äter tillexempel inget från vatten, som fisk, räkor, kräftor etc. Har omega-3 kapslar istället som jag tar enligt förpackning. Försöker kompensera det jag inte får in via andra möjligheter.

  Ja precis! Det var det jag fick, ett jättestort utslag som kliade och satt i flera dagar efter att jag testat produkten. Det förändrades till mindre prickar som också kliade. Fick ha något kylande på ibland för att låta bli att klia. Därför är jag livrädd att prova nytt.

  Jag ska absolut kolla in den serien!!! Men hinner inte nu.. skolarbete och butiksjobb väntar :)

  Tack än en gång!

  Kram M

  SVAR FRÅN EMMA-LOU: Varsågod, det var så lite så :-) Kika gärna in alla länkhänvisningar, för där står mycket om vad exempelvis vatten kan göra med hyn osv. Dessutom kan du läsa mina recensioner gällande tvålar från Rosenserien, klicka HÄR och HÄR.

  Lycka till nu! /Emma-Lou

 11. sandra

  Det är tufft med så torr hy.. Appropå hudreaktionerna så tänkte jag lägga till att det är bra om man använder rengöring och fukt av samma märke eftersom ingredienserna annars kan jobba mot varandra, vilket kan skapa klåda eller andra reaktioner i huden. Samt att det kan ta ända upp till mellan 6 och 8 veckor innan huden vänjer sig vid nya produkter! Och som Emma-Lou säger så kan reaktionen också bero på att krämen eller vad det nu är börjar jobba med huden :) Lycka till!

  SVAR: Just ja, tack för påminnelsen gällande att det är bra att använda helst utav samma märke så att ingredienserna kan arbeta med varandra!

Annons
stats