Boken "Ung mor berättar" | Emma-Lou

Emma-Lou

Annons

Boken “Ung mor berättar”

Emma-Lou: Den här fina boken, sänd från författaren Inger Grimlund personligen, kom med postgången den 23 september tidigare i år. Sedan min yngsta son kom till världen, har jag inte funnit ro till att läsa och just därför har denna recension inte kunnat bli skriven förren idag.

Kort info om författaren:

Författaren och grundaren bakom bokförlaget Mammas Matstudio, skrev under slutet av 50-talet om sitt liv som ung mor i olika kåserier på ett sätt som tydligen ska likna mitt sätt att beskriva vardags- och familjeliv här i bloggen.

“Det vore kul att se hur du upplever eventuella skillnader och likheter under de 50 år som har gått.”

Emma-Lou: Vilken ära, wow, tusen tack från lilla mig!
a
Boken “Ung mor berättar”, en självbiografi av Inger Grimlund.

b

Baksidan av boken.

c

Personlig signering.

Emma-Lou tycker till om boken:

Boken innehåller kåserier, vilka från början är publicerade i Örebro Länsposten, mellan åren 1958 och 1961. Texterna är skrivna med en gladlynt stämma och på många sidor syns gamla urklipp från gamla tidningar.

En av mina personliga favorittexter visar tydliga citat skrivna av en av Inger Grimlunds söner då han var på kollo en sommar;

“HEJ MOR OCH FAR. JAG SPELAR FOTBOLL. VI BADAR MYCKET. JAG MÅR MYCKET BRA. HOPPAS ATT LASSE OCH ANNIKA OCH BO MÅR BRA.
HELSNINGAR FRÅN SVEN.”

Emma-Lou: Eller som detta, citerat från sidorna 150-151 i boken (avsnitt “För tio år sedan”, skrivet 25/8 1960);

“- Det är synd om det första barnet, sade den gamla kvinnan till den unga. Det föds ett ynkligt barn till världen, men ändå har föräldrarna stora krav på det, krav som ett så litet barn inte kan uppfylla.

Den unga kvinnan tänkte ‘Mitt barn ska födas stort till världen och med min kärlek ska jag ge det så mycket kraft att det skall få styrka att bli en riktig människa – så god, glad och duglig som jag ville vara, men inte orkar med’.”

“Det blev inte alltid så som den unga kvinna tänkt sig. Hennes mjölk sinade efter en månad. Vad skulle hon göra – hon som hade tänkt sig amma lika länge som bokens läkare föreskrev?

Emma-Lou: Jag förstår varför Örebro Länstidning ville ha med Inger Grimlund på ett hörn. Av att döma från kåserierna i boken “Ung mor berättar”, spred Inger glädje och omsorg såväl som hon vände på tråkigheter och gjorde dem komiska. Hon var inte rädd för att berätta om sin vardag tillsammans med familjen – utan gjorde det med glimten i ögat.

Det här är en bok alla mammor (och pappor) bör läsa, att inse att man som förälder gör allt för familjen – i den mån man orkar och att man i den utsträckning det går försöker att se positivt på saker och ting. Även om det sker tråkigheter i livet, kan man förhoppningsvis oftast blicka framåt och inte älta alltför mycket bakåt. I många av kåserierna kan jag själv känna igen mig, all press från allt och alla då ett barn kommer till världen och så när allt inte går som planerat.

Jag kan således påtala, att den här boken under denna höst har givit mig väldigt mycket, med tanke på allt som hände i samband med förlossningen i augusti 2009 samt tillhörande rehabilitering och så förstås operationen av J då han inte ens var en månad gammal.

Jag stod på benen hela tiden, men många gånger var jag svag, ledsen och grämde mig över hur orättvist livet kändes. Varför skulle jag råka ut för det här? Jag som skötte mig exemplarisk under graviditeten, jag åt bra och gav näring till min son då han låg i magen, var positiv och allt, men trots allt detta råkade vi ut för diverse otrevligheter, vilket fick det att snurra till riktigt ordentligt.

Ett vackert äpple kan också smaka beskt, citat av Emma-Lou Pesonen.

Citerat från sidan 186 i boken “Ung mor berättar”:

“Hur fick man puzzlet att gå ihop? Sanningen är väl att alla bitar inte föll på plats alla gånger.”

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Katja

    Klart du ska spela, det är riktigt fina vinster! :) Ja, tyvärr har det inte kommit någon bebis ännu, bf + 5 dagar idag. Och det är tungt! Får hålla tummarna på att han kommer ut snart. kramar!

Annons
stats