Billigare mat | Emma-Lou

Emma-Lou

Annons

Billigare mat

d5000 738

Varje måndag lusläser jag reklamblad och skriver ned de erbjudanden som tilltalar mig mest. Dessutom har vi lyxen att ha flera olika butiker inom gångavstånd.

Idag bidrar jag med några spartips. Tanken är att du som läsare kan ta del av hur jag handlar mat och måhända inspireras till billigare matshopping. Berätta även hur du går tillväga för att spara in ett par slantar.

Ta vara på reklamen du får hem i brevlådan. Det första jag gör om måndagar när posten har kommit, är att lusläsa reklambladen och skriva upp vad jag anser vara billigt.

– Ta vara på de kuponger du anser passa dig. I längden kommer dessa ynka tre kronor per kupong att löna sig.

Bunkra upp dig.

– Finns det kuponger på exempelvis Libero eller Pampers, ta då villvara på kuponger och erbjudanden och handla hem så pass att det räcker en månad framöver. Oftast står det att man bara får köpa ett paket per köptillfälle, men då är det smart att göra flera köp samma dag.
– Kommer det ett verkligt bra erbjudande, som exempelvis köttfärs på 29:-/kg, passa då på att köpa hem och fyll frysen med ett par, tre kilo.

Krossade tomater är billigt och dessutom väldigt inspirerande och framförallt bra mat. Med tomatkross kan man göra allt ifrån soppa till en het gryta samt lasagne, köttfärssås och många andra maträtter. Köp hem många burkar, det lönar sig. Jag brukar köpa då det är 3 för 10:-.

Handla i olika butiker om utbudet finns. Du tjänar inte på att storhandla allt i en och samma butik, för ena varan är alltid billigare än den andra och så är det i alla butiker. Håll utkik efter erbjudanden och jämför priser. Har du flera mil mellan affärerna lönar sig det naturligtvis inte med att åka mellan flera affärer.

Gå efter kilopriset. Visst låter det väl billigare att ta den där påsen med paprikamix för 19,90:- istället för lösvikten som ligger på 34,90:-? Men så är det inte. Låt säga att paprikamixen väger 300 gram, då ligger kilopriset på 66,33:-.

För logga på det du handlar och sätt upp en budget. Notera varenda krona som du handlar för, skriv även upp vilken butik och om det är mat eller något annat ni handlar. Spara därför alla kvitton. Efter en månad kan du sätta upp en budget och du vet var varenda krona hamnar någonstans. Använd en almanacka till detta, det gör jag.

Laga barnmaten själv. Köp inte dumma barnmatsburkar, det blir dyrt i slutändan. Istället kan du en gång varannan vecka (under cirka två timmars tid) göra storkok för att sedan frysa in merparten. Koka upp pasta, ris, potatis osv. samt koka grönsaker, lök osv. Och slutligen välja mellan vegetariska alternativ såväl som kött, kyckling, fisk – och därfter mixa ihop till många olika rätter.

Laga all mat hemma. Köp inte hem mat.

Bli medlem på matvarubutikerna. Dessa medför olika rabatter, kuponger, checkar och så vidare.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Rhea

    Alltid roligt att läsa hur andra tänker för att få ner kostnaderna! Jag går också igenom reklamen varje måndag och sedan utnyttjar jag extraerbjudanden på sånt som jag ändå använder. Precis som du köper jag mycket köttfärs när den är billig, kyckling när det är extrapris osv. Jag försöker också ha koll på var olika varor till ordinariepris är billigast. Jag har fyra stora livsmedelsbutiker att handla i. Antingen går eller cyklar jag eller också passar jag på att handla när jag ändå måste ha bilen.
    Ha det bra! Kram

  2. feztis

    Jättebra tips!

    Vi handlar också i flera olika butiker, väldigt smart om man vill spara in några kronor :) Som sagt i längden blir det ju en hel del pengar som man kan lägga på nåt annat skoj :)

Annons
stats