Emma-Lou

Annons

Barnmat: broccoli, lök- och potatispuré

d5000 950

Den senaste matpurén innehåller även lök och som ni säkerligen uppmärksammar har jag lagt till ytterligare en underkategori till ”BARNMAT”, nämligen ”matrecept steg 2”. Steg 2 innebär mer smaker med fler ingredienser såsom kryddor och grövre konsistens – men ändå inte bitar. Detta steg rekommenderas då barnet är insatt och intresserad av mat samt kan smaska mer, ungefär från sex månaders ålder – men det varierar ju såklart från barn till barn. Jag har valt att börja krydda med lök och i det här fallet den gula varianten eftersom rödlöken är lite stark i sig. Fler barnmatsrecept såväl som tips finns kategoriserade under fliken ”BARNMAT” som finns ovanför headerbilden.

Ingredienser:

150-200 gram broccoli
½ gul lök
2 normalstora potatisar
2 msk smör

Gör såhär:

Koka upp vatten i en kastrull. Skölj potatis och broccoli, skala och hacka löken. Tärna broccoli och potatis. Låt alltihopa koka cirka 10-15 minuter, känn efter med en gaffel ifall det mjuknat. Spara 1-2 msk av vattenspadet och mixa sedan alltsammans tills det blir grövre konsistens, alltså inte fullt ut puré. Häll över maten till en skål, blanda i smör och låt svalna. Servera och/eller frys in resten i iskuber.

Såhär gör vi med Philips ångkokare (som gör att maten behåller mer näring, läs mer här):

1. Skölj broccoli och potatis, skär till kuber.
2. Skala löken och hacka.
3. Häll alltsammans i tillbringaren och vänd till ångkoksfunktion.
4. Häll i 200 ml vatten i behållaren på baksidan.
5. Sätt igång ångkokaren som kommer att stå i cirka 20 minuter. Den ger ifrån sig ett pip och brummande ljud när ångkokningen är färdig.
6. Stäng av ångkokningen och låt stå i cirka 2 minuter, tills all ånga är borta.
7. Vänd till mixerposition och mixa 2 gånger, ungefär 5-10 sekunder per gång.
8. Häll över till en skål och blanda i smör.
9. Låt svalna och servera ljummen som kall.
10. Frys gärna in i iskuber.

Kommentarer

Kommentera

Annons
stats